Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Početkom septembra biće postavljena prva "zelena fasada" u Centru

Početkom septembra biće postavljena prva "zelena fasada" u Centru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U ponedjeljak 21. augusta 2017. godine u Općini Centar je upriličeno potpisivanje sporazuma o postavljanju „zelene fasade“ na jedan od stambenih objekata u užem centru grada, tačnije na uglu ulica Maršala Tita i Alije Isakovića.

Radi se o pilot projektu pod nazivom „Pluća grada“, koji će zajedničkim sredstvima finansirati Općina Centar i UNDP, dok će za realizaciju projekta biti zaduženo Udruženje za razvoj i mikroprojekte „Opus“ u saradnji sa Službom za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar. Na osnovu potpisanog dokumenta iz budžeta Općine će biti izdvojeno 70.000 KM. U ime Općine Centar sporazum je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić koji je naglasio da će ovaj projekat biti veoma koristan našim građanima i da stoga Općina Centar ima namjeru nastaviti saradnju sa UNDP kao njihov dugoročni partner.

–Nije slučajno što je ovakav projekat započeo baš u općini Centar, koja želi da za naše sugrađane ozeleni što više površina. Ukoliko ovaj projekat bude pozitivno ocijenjen od građana, planiramo povećati sredstva u općinskom budžetu naredne godine za ovu namjenu i realizovati još ovako dobrih projekata, objasnio je Ajnadžić.

U ime NVO „Opus“ sporazum je potpisao direktor Emir Skejović koji je kazao da je Općina Centar izabrana jer je imala razumijevanja za ovaj projekat.

–Ovo je prvi projekat postavljanja eko fasade odnosno „zelenog zida“ sa kasetnom konstrukcijom u BiH. Vučko kao maskota XIV Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu i simbol ovog grada će biti postavljen na sredini fasade. Postavit ćemo bilje koje ne privlači insekte, te koje iz zraka uzima karbon dioksid i ispušta kiseonik. U samoj ulici može se pročistiti oko 80 posto zagađenog zraka. Radove će izvoditi naša domaća firma koja ima iskustva u realizaciji ovakvih projekata i planirano je da se radovi na postavljanju „zelene fasade“ završe do 5. septembra ove godine, istakao je Skejović.  

Današnjem potpisivanju sporazuma su također prisustvovali Jasna Beba, sekretar Općine, Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije, te predstavnici Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, kao i vijećnik Denis Challenger.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »