Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Merkel neće dizelaše: Ogorčena sam

Merkel neće dizelaše: Ogorčena sam

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da mora da se obnovi povjerenje u dizel automobile nakon skandala sa varanjem o emisiji gasova.

Skandal sa emisijom gasova iz dizel motora koji je uzdrmao njemačke proizvođače automobila predstavlja rizik za najveću ekonomiju Evrope.

Ona se izjasnila i protiv planova za njihovu zabranu u nekim gradovima.

Ona je rekla da su je "ogorčili" njemački auto giganti koji su u skandalu "dizelgejt" ili kršili zakon ili koristili "rupe" u zakonu, ali je istakla i da taj ključni industrijski sektor obezbjeđuje najmanje 800.000 radnih mjesta, prenosi agencija Frans pres.

U onlajn video intervjuu za najprodavanije njemačke novine Bild, koji je dala nešto više od mjesec dana uoči izbora 24. septembra, Merkelovoj je postavljeno pitanje u vezi sa problemima vozača zbog padanja vrijednosti njihovih dizel automobila koje bi prodali.

Ona je u tom kontekstu ukazala na novo unapređenje softvera napravljenih tako da otklone problem emisije, dodajući da se "radi sprečavanja ili zaustavljanja pada vrijednosti dizel motora, mora vratiti povjerenje u dizelaše".

S tim ciljem je naglasila da se suprotstavlja planovima nekih njemačkih gradova da u potpunosti ili djelimično zabrane dizel motore u urbanim zonama koje bilježe visok nivo zagađenosti vazduha, navodi francuska agencija.

Merkelova je rekla da će "to biti težak posao" i tema "samita" koji planira da održi 4. septembra sa opštinama koje su iskazale takve namjere.

Pad ove industrije u nemilost počeo je 2015, kada je Folksvagen priznao da je u 11 miliona dizel automobila instalirao softver za varanje na testovima emisije gasova, a te sumnje su se kasnije proširile i na druge proizvođače.

Merkelova je rekla u intervjuu za Bild da njena vlada mora da uspostavi balans između zabrinutosti vlasnika dizel automobila, automobilskih radnika i tog industrijskog sektora, bez eksplicitnog pominjanja brige o javnom zdravlju.

Merkelova je proglašena za "automobilsku kancelarku" 2013. godine nakon što je podržala taj sektor iznoseći argumente protiv uvođenja gornje granice za emisije gasova u EU, dodaje Frans pres.


Energetika.ba / NN

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Automobili s dizelskim motorima polako gube prijatelje u industrijalizovanom svijetu. Sud u Štutgartu odlučio je zabraniti korištenje dizelaša od 1. januara 2018. godine, a gradovi poput Pariza, Atine i Madrida žele donijeti slične odluke u narednih nekoliko godina. Neki od najvećih proizvođača auta odredili su smrtnu presudu svojim dizelskim modelima....
opširnije »
image
Uvođenje eko-testa prilikom registracije vozila u Federaciji BiH usklađen je s Direktivama Europske unije koje reguliraju tu oblast i neophodno je za osiguranje postizanja ciljeva smanjenja emisija štetnih plinova motornih vozila, priopćilo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija....
opširnije »
image
Nova nalazišta gasa na istoku mediteranske regije mogu da ponude Evropi alternativne izvore energije koje EU traži, izjavio je predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi....
opširnije »