Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Forum Građana Zenice: Katastrofe se rješavaju drakonskim kaznama

Forum Građana Zenice: Katastrofe se rješavaju drakonskim kaznama

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Arhiv

Forum Građana Zenice oglasio se saopćenjem u vezi s tehnološkim incidentom koji je proteklih dana donio novo zagađanje zraka iz proizvodne zone kompanije ArcelorMittal Zenica.

Forum Građana izrazio je negodovanje i razočarenje, kako sa šokantnom emisijom štetnih sastojaka, tako i s vrlo površnim i šturim saopćenjem iz ArcelorMittala.

- Katastrofe se rješavaju drakonskim kaznama i smjenom dijela rukovodstva odgovornog za nastanak istih, uz obavezu da će se učiniti sve da se tako nešto ne ponovi. Smatramo da građani ovog grada imaju pravo na zdrav život, a posebno treba naglasiti da zaslužujemo da budemo zastićeni od strane naših vladajućih organa, koje smo mi birali i kojima smo dali povjerenje - ističu u saopćenju iz Foruma Građana Zenice.

Njihovo negodovanje i razočarenje je "udvostručeno pasivnosću vladajućih i odgovornih institucija i neodlučnošću istih da se protiv prekršitelja poduzmu zakonske mjere".

Oni navode da katastrofa izazvana havarijom u pogonu ArcelorMittala, "koliko god da je štetna, manje boli od osjećaja da su iznevjereni od strane onih koji su postavljeni tu da štite interese građana".

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Automobili s dizelskim motorima polako gube prijatelje u industrijalizovanom svijetu. Sud u Štutgartu odlučio je zabraniti korištenje dizelaša od 1. januara 2018. godine, a gradovi poput Pariza, Atine i Madrida žele donijeti slične odluke u narednih nekoliko godina. Neki od najvećih proizvođača auta odredili su smrtnu presudu svojim dizelskim modelima....
opširnije »
image
Uvođenje eko-testa prilikom registracije vozila u Federaciji BiH usklađen je s Direktivama Europske unije koje reguliraju tu oblast i neophodno je za osiguranje postizanja ciljeva smanjenja emisija štetnih plinova motornih vozila, priopćilo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija....
opširnije »
image
Nova nalazišta gasa na istoku mediteranske regije mogu da ponude Evropi alternativne izvore energije koje EU traži, izjavio je predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi....
opširnije »