Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Ruski dio Kaspijskog jezera nestati će za 75 godina

Ruski dio Kaspijskog jezera nestati će za 75 godina

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Grupa ruskih, američkih i francuskih znanstvenika došla je do zaključka da će za 75 godina uslijed globalnog zagrijavanja ruski dio Kaspijskog jezera definitivno postati plitak, piše časopis Geophysical Research Letters.

Prema podacima istraživanja, razina vode u Kaspijskom jezeru opadala je za gotovo sedam centimetara godišnje u razdoblju od 1996. do 2015. godine, da bi ukupno bila smanjena za gotovo 1,5 metara. Aktualna razina Kaspijskog jezera nalazi se svega jedan metar iznad povijesnog minimuma koji je zabilježen krajem 70-tih godina prošlog stoljeća, navodi se u članku Američkog geofizičkog društva, prenosi portal Vzgljad.

Za sve je krivo povećanje temperature zraka. Prosječna godišnja temperatura površine iznad Kaspijskog jezera rasla je u intervalima od 1979. do1995. i od 1996. do 2015. za oko jedan stupanj Celzija.

Pad razine mora uzrokovan je isparavanjem zbog porasta temperature, i taj pad će biti nastavljen, tvrde znanstvenici.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »