Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | "Zeleni klub" osnovan i u Bosni i Hercegovini

"Zeleni klub" osnovan i u Bosni i Hercegovini

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Grupa zastupnika sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Školom za političke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini (SPS BiH) i uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), osnovala je “Zeleni klub” koji će raditi na jačanju javnog dijaloga u oblasti energetike, pitanjima iz oblasti obnovljivih izbora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

U fokusu pažnje Kluba, uz uvažavanje ustavnih nadležnosti i insistirajući na principima nezavisnosti u radu te uvažavanje stavova struke, naći će se razumijevanje i implementacija direktiva i obaveza naspram Evropske unije i Energetske zajednice, jačanje kapaciteta izabranih i imenovanih zvaničnika, te zakonadavne aktivnosti na različitim nivoima vlasti u spomenutim oblastima.

Osnivači kluba su zastupnici i alumnisti Škole za političke studije Vijeća Evrope: Momčilo Novaković, Diana Zelenika, Ljilja Zovko, Jasmin Emrić, Saša Magazinović, Mahir Mešalić, Damir Mašić, Milica Ristović i Vanja Bajić.

U nastavku svoga rada Klub će biti otvoren za pristupanje i aktivni angažman i drugih izabranih zvaničnika sa svih nivoa vlasti kako bi se što brže i efikasnije ispunio jedan od ciljeva, da se rasprava o ovim veoma značajnim pitanjima, ali i odlučivanje o istima, vrati u parlamente na svim nivoima.

Za prvog predsjedavajućeg Kluba izabran je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća Evrope u BiH.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »