Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | "Zeleni klub" osnovan i u Bosni i Hercegovini

"Zeleni klub" osnovan i u Bosni i Hercegovini

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Grupa zastupnika sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Školom za političke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini (SPS BiH) i uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), osnovala je “Zeleni klub” koji će raditi na jačanju javnog dijaloga u oblasti energetike, pitanjima iz oblasti obnovljivih izbora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

U fokusu pažnje Kluba, uz uvažavanje ustavnih nadležnosti i insistirajući na principima nezavisnosti u radu te uvažavanje stavova struke, naći će se razumijevanje i implementacija direktiva i obaveza naspram Evropske unije i Energetske zajednice, jačanje kapaciteta izabranih i imenovanih zvaničnika, te zakonadavne aktivnosti na različitim nivoima vlasti u spomenutim oblastima.

Osnivači kluba su zastupnici i alumnisti Škole za političke studije Vijeća Evrope: Momčilo Novaković, Diana Zelenika, Ljilja Zovko, Jasmin Emrić, Saša Magazinović, Mahir Mešalić, Damir Mašić, Milica Ristović i Vanja Bajić.

U nastavku svoga rada Klub će biti otvoren za pristupanje i aktivni angažman i drugih izabranih zvaničnika sa svih nivoa vlasti kako bi se što brže i efikasnije ispunio jedan od ciljeva, da se rasprava o ovim veoma značajnim pitanjima, ali i odlučivanje o istima, vrati u parlamente na svim nivoima.

Za prvog predsjedavajućeg Kluba izabran je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća Evrope u BiH.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »