Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Rekordni godišnji rast koncentracija CO2

Rekordni godišnji rast koncentracija CO2

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije (WMO) koncentracije CO2 su dosegnule 403,3 ppm, što je za 3,3 ppm više u odnosu na prosjek iz 2015. godine, i ujedno najviša razina u posljednjih tri milijuna godina.

Također, Cape Grim, stanica za mjerenje kakvoće zraka u Australiji, zabilježila je tijekom 2016. godine povećanje od 3,2 ppm, a u 2017. godini zabilježila je manji porast od 1,9 ppm.

U 2016. godini koncentracije metana u svijetu su postigle rekordne razine od 1,853 ppb, povećanje za 0,5% u odnosu na 2015. godinu. Uz to, na stanici Cape Grim, zabilježeno povećanje razine metana je bilo 0,3%. Naime, metan je drugi najvažniji staklenički plin dugog životnog vijeka za kojeg su 60% zaslužne ljudske aktivnosti (poljoprivreda, fosilna goriva, sagorijevanje biomase i odlagališta).

Tako i kod trećeg bitnog stakleničkog plina, dušikovog oksida, u 2016. godini zabilježene su rekordne razine od 328,9 ppb, povećanje od 0,2% u odnosu na 2015. godinu.

Gledajući učinak svih stakleničkih plinova uz ekvivalentnu količinu CO2, njihova koncentracija u atmosferi u 2016. godini bi bila 489 ppm. Ovakav rekord se može usporediti i s povećanjem prosječne temperature u svijetu, koja je također u 2016. godini zabilježila rekordne visine.

Takav veliki skok razina CO2 u atmosferi je zbog sagorijevanja fosilnih goriva (ugljen, nafta i prirodni plin) i jakog učinka prirodne meteorološke pojave El Niño, između 2015.-2016., koja je reducirala kapaciteta apsorpcije CO2 šuma, travnjaka i oceana, objavio The Conversation.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »