Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Bh. rijeke zaštititi alternativnim izvorima energije

Bh. rijeke zaštititi alternativnim izvorima energije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Bosna i Hercegovina mora razmišljati o alternativnim izvorima energije kako bi zaštitila svoje rijeke i životnu sredine, prije svega o solarnoj energiji i izgradnji vjetroparkova, poruka je učesnika turneje po rijekama Bosne i Hercegovine koju su od 1. do 7. novembra organizirali Koalicija za zaštitu rijeka BiH, Centar za životnu sredinu i parnterska organizacija iz Češke Republike Arnika.

Uvažavajući značaj i ulogu medija u podizanju svijesti javnosti, a u kontekstu planova izgradnje velikog broja hidroelektrana u BiH navedene organizacije su organizirale posjetu predstavnika medija rijekama: Vrbas, Pliva, Janj, Sana, Neretva, Kruščica te rijekama na području Teslića - Studena, Žiraja i Crkvina.

Potpredsjednik Centra za životnu sredinu Viktor Bijelić danas je na prezentaciji impresija sa turneje naglasio da BiH u cilju očuvanja svojih rijeka, te zaštite njihovog, vodnog, biljnog i ribljeg blaga, mora odblokirati poticaje za solarnu i druge alternativne izvore energije, a uvesti blokadu poticaja za izgradnjih hidrocentrala.

Bijelić upozorova  također da ekspanzija  izgradnje hidroelektrana u BiH predstavlja tehnologiju iz prošlog vijeka od koje već odustaju mnoge evropske zemlje poput Njemačke, Austrije itd., koje uklanjanju brane sa svojih rijeka i vraćaju njihove tokove u prvobitno stanje.     

Po njegovim riječima od sadašnjeg trenda izgradnje hidroelektrana u BiH jedinu korist imaju investitori budući da im se investicija po osnovu dobijene koncesije isplati već za 5-7 godina i nakon toga ostvaruju čist profit, dok je daljnji efekat negativan i za građane i za državu.

Navedeno je također da su prilikom posjeta pojedinim lokaliteta zatekli ogromnu devastaciju prirodnih korita, staništa pojedinih vrsta riba i uništavanje tokova njihove prirodne migracije.

Na pojedinim područjima čak je i putem postavljenih senzora otkrivena nenajavljena posjeta učesnika turneje, te su sadašnji korisnici - koncesionari tih lokaliteta puštanjem vode, pokušali prikazati stanje prirodnijim, odnosno drugačijim od onoga kako se trenutno upravlja tim lokalitetima.

Projekt koordinatorica iz agencije Arnika Zuzana Vachůnová je istaknula da su impresionirani ljepotama bh. rijeka, kakvih nema u Češkoj, te dodala je većina rijeka u njihovoj zemlji „teško modifikovana u smislu zagađenja  i kanalisana“.

Također je dodala da ne razumiju zašto većina od lokaliteta i izvorišta rijeka koje su posjetili nije stavljena pod neki od oblika zaštite.

Prema navodima organizatora medijske turneje po bh. rijekama oko 300 hidroelektrana je planirano graditi na rijekama u BiH, te uz upitnost ekonomske koristi tih projekata one svakako prijete nacionalnom naslijeđu.

- Stotine divljih rijeka u BiH imaju svoje veliku ekološku vrijednost i važnost za vodosnabdijevanje, održivu poljoprivredu i turizam, poručili su implementatori projekta, koji je realiziran u podršku Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike.


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »