Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | VIDEO: Na području Prijedora sve više "zelenih ostrva"

VIDEO: Na području Prijedora sve više "zelenih ostrva"

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Na području Prijedora sve je više takozvanih "zelenih ostrva" na kojima građani odlažu otpad namijenjen za reciklažu.

Iz prijedorskih "Komunalnih usluga" tvrde da je svijest Prijedorčana o neophodnosti recikliranja otpada na sve višem nivou. Međutim, uprkos sve boljim rezultatima, ovo preduzeće suočeno je sa problemom "divljih sakupljača" sekundarnih sirovina, koji im otežavaju rad.

Prijedorčani su svjesni neophodnosti reciklaže. Iz tog razloga u sve većoj mjeri poštuju pravila razdvajanja otpada po vrsti.

Prijedorske "Komunalne usluge" prethodnih godina sprovodile su edukativne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta o značaju reciklaže. Rezultati su vidljivi-sve više je "zelenih ostrva", na kojima se otpad uglavnom razvrstava u predviđene kontejnere.

"Mi smo ovdje postavili kontejnere za plastiku, plastičnu ambalažu, karton i papir, i imamo na još jednom mjestu kontejner, koji je postavljen kao pilot-projekat, za prikupljanje stakla", istakao je Zoran Bulić, rukovodilac RЈ Deponija i reciklaža u "Komunalnim uslugama" Prijedor.

Probleme stvaraj "divlji sakupljači", koji reciklažni otpad iz kontejnera preprodavaju. To otežava rad preduzeća, jer se od prodaje recikliranog otpada obezbjeđuje plata za osam radnika zaposlenih u ovom sektoru.

"Dolazilo je par puta i do neugodnih situacija. Obavještene su komunalna i civilna policija, međutim, nemamo nekih velikih efekata", zaaključio je Bulić.

Na području Prijedora postavljeno je 25 "zelenih ostrva", na kojima je tokom prošle godine prikupljeno i reciklirano oko 250 tona otpada različitih vrsta, prenosi RTRS.Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »