Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Travničani najavili ekološki projekt "Ne okolišaj, ubaci za peticu"

Travničani najavili ekološki projekt "Ne okolišaj, ubaci za peticu"

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Ekološki fakultet Internacionalnog univerziteta Travnik, Općina Travnik, Eko-industrijski otpad "Zizi“ i sve osnovne škole sa područja Travnika u narednom periodu realizovat će projekt pod nazivom "Ne okolišaj, ubaci za peticu“.

Ugovor o realizaciji projekta potpisali su načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, rektor Internacionalnog Univerziteta Travnik akademik prof. dr. Ibrahim Jusufranić, vlasnica firme Eko-industrijski otpad “Zizi” Zijada Isić i predstavnici svih škola s područja općine Travnik.

Glavni cilj projekta je sprečavanje onečišćenja i zagađenja okoliša.

Projekt će se sprovoditi kroz model organizovanog sakupljanja, odvoza, otkupa i reciklaže PET ambalaže, što će predstavljati veliki napredak u razvoju ekološke svijesti unutar ekološke sredine općine Travnik.

U projektu će učestvovati osnovne škole sa područja Općine Travnik, a glavni akteri će biti učenici koji će prikupljati PET ambalažu. Prikupljeni novac od ovih aktivnosti će biti iskorišten za ekskurzije, izlete i druge aktivnosti učenika.

Općina Travnik će obezbijediti početna sredstva za ovaj projekt, a predstavnici Ekološkog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik će konstantno raditi na edukaciji i buđenju svijesti najmlađe populacije putem edukativnih predavanja i radionica.

Tokom potpisivanja ugovora o realizaciji projekta istaknuto je da se sličan projekt uspješno sprovodi u općini Tešanj i očekuje se da će i u Travniku učenici prepoznati važnost prikupljanja PET ambalaža.

Energetika.ba / Klix.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »