Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Trump: Globalno zagrijavanje je borba protiv hladnog vala

Trump: Globalno zagrijavanje je borba protiv hladnog vala

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Donald Trump

Predsjednik Donald Trump izjavio je da bi američka istočna obala "mogla iskoristiti malo od starog dobrog globalnog zagrijavanja" dok se rekordno niske temperature očekuju na velikim površinama zemlje tokom predstojećeg prazničnog vikenda.

- To bi mogla biti najhladnija Nova godina u historiji. Možda bismo mogli iskoristiti malo od starog dobrog globalnog zagrijavanja za zaštitu od koga je naša zemlja, ali ne i druge zemlje, bila voljna da plati trilione dolara. Utoplite se!"

Predsjednik nije priznao razliku između vremena i klime. Vrijeme se odnosi na atmosferske uvjete tokom kraćeg perioda, dok je klima duži period vremenskih modela.

Trump je u više navrata izražavao skepticizam prema klimatskim promjenama, tvrdeći da je globalno zagrijavanje "obmana" koju su stvorili Kinezi kaklo bi naškodili američkoj industriji.

On je objavio u ovoj godini namjeru da povuče SAD iz historijskog Pariškog sporazuma o borbi protiv klimnatskih promjena koji ima za cilj suzbiti emisiju stakleničkih gasova koja doprinosi otopljenju arktičkog leda, povećanju nivoa mora i promjeni vremenskih modela širom globusa.

UN-ova metreorološka i klimatska agencija saopćila je u prošlom mjesecu da je 2017. na putu da postane najtoplija godina u historiji, mimo onih na koje je uticao vremenski fenomen El Niño, koji može doprnijeti višim temeprarurama. 

Prošle je godine postavljen rekord prosječne globalne temerature na Zemlji, prenosi AP.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »