Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | "Alba" lider u reciklaži i ekološkom zbrinjavanju otpada u BiH

"Alba" lider u reciklaži i ekološkom zbrinjavanju otpada u BiH

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Kompanije "Alba Zenica" i "Alba BH Mostar" lideri se u recikliranju i ekološkom zbrinjavanju, ili ponovnoj upotrebi otpada u Bosni i Hercegovini, a u prikupljanju otpada prisutni su u 21 gradu u Federaciji BiH i u 11 gradova u Republici Srpskoj.

Navedene kompanije radeći na sakupljanju otpada vlastitim sredstvima ili angažiranjem saradnika prisutne su u: Zenici, Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Modriči, Prnjavoru, Jelahu, Sanskom Mostu, Prijedoru, Cazinu, Gračanici, Jajcu, Bijeljini, Travniku, Čapljini, Ljubuškom, Tešnju, Visokom, Vitezu, Velikoj Kladuši, Donjem Vakufu, Zavidovićima, Žepču, Banjoj Luci, Doboju, Gradiškoj, Tuzli, Kaknju, Brčkom, Bugojnu, Konjicu i Bratunacu.

 - U svom nastojanju širenja djelatnosti investirali smo u nabavku 61 prese i deset ekoloških preskontejnera za ambalažne otpadne materijale u cijeloj BiH. Naše prese i preskontejneri se nalaze u kompanijama Robot, FIS, Prevent, Azel France, Konzum, Vispak, Best, Konjic Karton, Mega Marketi, te u našim pogonima  u Zenici i Mostaru, za koje smo investirali oko 150.000 KM -  ističu u kompaniji Alba Zenica. 

Te kompanije na ekološko prihvatljiv način zbrinjavaju i recikliraju sve vrste otpadnih papira, otpadnu foliju i ostalu otpadnu plastiku, otpadno staklo, električni i elektronski otpad, te otpadno jestivo ulje.

Zenička "Alba" je tokom protekle godine prikupila i prerađivačima isporučila oko 15.000 tona iskoristivog otpadnog materijala, putem svog reciklažnog dvorišta u Zenici, te poslovnih jedinica u Sarajevu i Tešnju, i ostalim destinacijama, gdje imaju ugovoren odnos  za sakupljanje.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »