Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Značajan angažman Švicarske na realizaciji ekoloških projekata u ZDK-u

Značajan angažman Švicarske na realizaciji ekoloških projekata u ZDK-u

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Švicarska sudjeluje u realizaciji nekoliko ekoloških projekta u gradu Zenica, te je o stanju okoliša u ovom gradu tokom sastanka s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem i ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okolice Fahrudinom Brkićem, razgovarala švicarska ambasadorica u BiH Andrea Rauber Saxer.

Razgovarano je o, kako je rečeno, dobroj saradnji Švicarske i ZDK-a, jer je Švicarska u ovom kantonu veoma angažirana posebno u oblasti izgradnje vododovodnih sistema, kao i drugih projekta u oblasti zdravstva, zapošljavanja i lokalne uprave.

-U tom smislu razgovarano je o kvalitetu zraka u gradu Zenici, koji je ovdje jedna značajna tema i zahtijeva ozbiljan angažman na rješavanju ovih problema - izjavila je ambasadorica Švicarske.

Premijer Galijašević je informisao ambasadoricu Saxer o aktuelnoj ekonomskoj, privrednoj i političkoj situaciji u ovom kantonu.

-Posebno smo razgovarali o dosadašnjoj uspješnoj saradnji i djelovanja ove prijateljske zemlje na području ZDK-a, u kojoj izuzetno mjesto zauzima realizacija kantonalnog akcionog ekološkog plana, a posebno o kvalitetu zraka na području kantona. Kao što se zna Švicarska djeluje na realizaciji i projekta saniranja otpadnih voda u Zenici, a na realizaciji programa razvoja demokratije je takođe značajno učešće ove zemlje - istakao je Galijašević.   

Švicarska ambasadorica je bila danas i gošća studenata Univerziteta u Zenici gdje je posjetila studente Odjeka germanistike na Filozofskom fakultetu i s njima razgovarala o političkom sistemu u Švicarskoj i o njemačkom jeziku u toj zemlji.

Imala je susret i sa studentima Pravnog fakulteta o temi federalnog uređenja Švicarske i drugim studentskim temama.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »